Verslaafd aan leer
28 december 2022 
2 min. leestijd

Verslaafd aan leer

Mijn ervaring in een handig boek

Sinds 2014 werk ik al met leer. Ik geef workshops waarin vrouwen hun eigen leren tas in Dordrecht kunnen komen maken en ik heb inmiddels 60 producten in DIY vorm die in de webshop staan. De kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan, staan in mijn boek ‘Verslaafd aan Leer’. 


Waarom dit boek?

In 2014 (toen ik 19 was), ben ik begonnen met Meola Leather. Toen heette dat trouwens nog Lerentasjes by Meola. Het plan was dat ik leren tassen ging maken van oude bankstellen. Ik was altijd al creatief bezig en de naaimachine was mij niet onbekend. Vandaar dat het maken van leren tassen mij een toffe volgende uitdaging leek. Het probleem was alleen dat ik geen idee had hoe ik moest beginnen. Op internet las ik heel veel over het maken van leren producten, maar dit was altijd erg ingewikkeld en je had er machines voor nodig. Vanaf dat moment was mijn doel bekend; Zorgen dat creatieve dames thuis op een simpele manier leren producten kunnen maken. Dit zodat ze mega trots op zichzelf kunnen zijn en ze helemaal naar hun smaak een tas of wat voor leren product dan ook kunnen maken.


Welk leer gebruik ik?

Een paar jaar later kwam ik erachter dat het leer dat van bankstellen afkomt niet stevig is en dat de kleuren beperkt zijn. Vanaf dat moment ging ik naar een leerhandel die leer verkoopt dat door bedrijven is afgekeurd. Afgekeurd klinkt wat negatief, maar dat is het in dit geval niet. De bedrijven waar ik het over heb, gooien een heel vel leer weg als de kleur niet in de collectie past of er ergens een scheurtje in het vel zit. Omdat ik alles met de hand snijd, heb ik hier geen last van en kun je met dit leer hele mooie leren producten maken.


Wat maak ik allemaal met leer?

Meola Leather is bekend geworden van de One Pieces. Dit zijn tassen van leer die uit 1 stuk bestaan en door middel van een leren band in elkaar gezet worden. Dit doe je helemaal zonder naaimachine of naald en draad. Ideaal dus als je nog nooit met leer hebt gewerkt. Je hebt alleen een plankje, hamer en het DIY pakket nodig om de mooiste tas te maken. Uiteraard zit er ook een uitgebreide video bij waarin ik van a tot z uitleg hoe je de tas maakt. 

Voor degene die dit spannend vinden geef ik ook workshops in mijn atelier in Dordrecht waarin je ook zo’n One Piece kunt maken. 

Naast tassen zijn er ook vele andere leren producten die je kunt maken in DIY vorm. Voor degene die wat meer uitgedaagd willen worden kunnen dan met naald en draad aan de slag. Uiteraard altijd zonder naaimachine. En ook in deze DIY pakketten zit alles dat je nodig hebt; voorgesneden leer, alle gereedschappen, alle fournituren en de video.

Verslaafd aan leer

In mijn boek ‘Verslaafd aan leer’ deel ik alle kennis die ik in de loop der jaren heb vergaard. Je vindt hierin informatie vinden over waar leer vandaan komt, hoe het gemaakt wordt, wat de verschillen zijn in bepaalde leersoorten en tussen kleuren.

Ook vertel ik je hoe een leerlooier te werk gaat. Wist jij bijvoorbeeld dat de tekening van de koe een rol speelt? Of dat er veel verschillende diktes leer bestaan en dat die allemaal andere toepassingen hebben? En heb je weleens gehoord van vegan en duurzaam leer?

Daarnaast gaan we in op mijn grote passie: het leerambacht en hoe jij dit thuis kunt beoefenen. Welke tools heb je bijvoorbeeld nodig, hoe ga je te werk en waar moet je rekening mee houden bij het maken van je eigen leren product?

Ook vind je nog een hoofdstuk over kleur- en stijladvies en dan vooral hoe je dit kunt toepassen bij het maken van je leren producten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen