Laser machine

Leermachines die ik in mijn atelier heb staan

Eerst deed ik bijna alles zelf met de hand maken, maar inmiddels gebruik ik verschillende speciale leermachines voor het maken van mijn producten. Alle machines hebben ervoor gezorgd dat het proces versneld wordt, waardoor ik sneller producten kan maken. Veel van deze machines heb ik omgezet in gereedschappen, bijvoorbeeld voor de DIY pakketten. Vandaag neem ik jullie mee naar mijn atelier, waar de verschillende machines staan!

 

 

Lasermachine

Een grote machine die ik gebruik is de lasermachine. Een grappig feitje: om deze machine naar boven te krijgen, moest er een stuk uit de vloer gezaagd worden, zodat de heftruck de machine naar boven kon brengen.

 

In eerste instantie heb ik deze machine gekocht voor de one pieces (de tassen die uit één stuk leer gemaakt worden). De machine kan namelijk graveren en patronen uitsnijden op verschillende materialen zoals hout, plexiglas en een spiegel, maar natuurlijk ook leer. Eerst deed ik de one pieces allemaal uitsnijden met de hand, maar dat werd op een gegeven moment teveel werk.

 

Door het laseren ontstaat er een roetrand aan het product. Dit moet met de hand schoongemaakt worden. Ook dit kostte op een gegeven moment teveel tijd.

De machine wordt inmiddels voornamelijk gebruikt voor maat producten. Denk bijvoorbeeld aan labels en penningen.

 

Op mijn laptop ontwerp ik een tekst en een kader. Mijn laptop connect ik vervolgens met een kabeltje naar de lasermachine. Het ontwerp wordt op deze manier doorgestuurd. De laserkop wordt naar een plek gestuurd, je kan dus zelf kiezen waar het precies gelaserd moet worden. Tot slot geef je de opdracht door en wordt het ontwerp gelaserd!

 

 

Leernaaimachine

Ook heb ik een leernaaimachine in mijn atelier. Eerst gebruikte ik altijd een ‘gewone’ naaimachine. Hiermee kon ik licht en slapper leer naaien. Later ging ik steeds meer leer gebruiken, waaronder ook wat dikkere. De naaimachine kon dikker leer niet aan. Ik heb toen de PFAFF 335 aangeschaft. Dit is een naaimachine met een ‘vrije arm’, wat veel mogelijkheid geeft om er bijvoorbeeld grotere tassen onder te leggen en te kunnen draaien.

 

De naaimachine heeft twee pedalen. Met het linker pedaal kan je vooruit en achteruit naaien. Met het rechter pedaal kan je het voetje van de naaimachine omhoog en naar beneden bewegen. Ook heeft de naaimachine twee klossen. Het draad van de ene klos gaat naar de naald, daar naai je dus mee. De draad van de andere klos gaat naar een spoeltje die bevestigd zit aan de voorkant van de naaimachine. Tijdens het naaien windt het spoeltje op. Deze heb je namelijk ook nodig bij het naaien. De draad van een spoeltje komt namelijk aan de onderkant van je product. Het spoeltje waarmee je naait zit in een spoelhuisje.

 

Tot slot zit er nog een hendeltje aan de voorkant van de naaimachine. Hiermee kan je de steeklengte bepalen, maar kan je ook zorgen dat je achteruit kan naaien. Dit gebruik je bijvoorbeeld bij het afhechten, zodat de draad niet los komt van je werk.

 

 

Schalmmachine

De schalmmachine gebruik ik eigenlijk niet zo vaak meer. De machine kan een stukje van de onderkant van het leer af halen. Je kan dus het leer een beetje dunner maken. Dit is vooral heel handig bij het handnaaien, wat voor komt bij het lidmaatschap. Je kan dan het randje wat dunner maken, zodat je er beter doorheen kan komen met de naald.

 

De machine heeft ook een voetje en een pedaal. Onder het voetje kan je een stuk leer neerleggen. Daaronder zit een ronddraaiende steen, die er eigenlijk voor zorgt dat het leer naar de zijkant wordt geduwd. Aan die zijkant, zit namelijk een scherp mesje. En daar wordt dus ook een stukje leer door afgehaald.

 

 

Spindelmachine

Er staan meerdere spindelmachines in mijn atelier. Ze zijn niet allemaal hetzelfde, want je kan er namelijk verschillende malletjes in zetten. Ik gebruik deze machine onder andere voor de holnieten. Holnieten zijn een soort nietjes, waarmee bijvoorbeeld de hengsels aan je tas worden gemaakt. Holnieten bestaan uit twee delen. Een schacht met een plat rondje, waar een gaat in zit en een bol kopje, die je op de schacht klikt. Om deze helemaal vast te maken moeten ze onder de spindelmachine. Hierdoor worden de twee delen eigenlijk in elkaar geduwd. In een andere spindelmachine zit de holpijp. Hiermee kan je ovalen sleuven maken, bijvoorbeeld in je one piece tas.

 

 

Riemensnijder

Ook gebruik ik een riemensnijder. Met deze machine kan je mooie rechten stroken uit het leer snijden. Deze stroken worden bijvoorbeeld gebruikt als hengsel voor de tassen, maar ook gebruik ik ze voor halsters en hondenhalsbanden. Ook dit deed ik eerst zelf met de hand. Ik gebruikte een lange ijzeren liniaal en een stanleymes. Dit ging niet altijd helemaal recht en met deze machine is dat wel altijd zo door het voetje waar je het leer tegenaan legt. De breedte kan je zelf instellen door de mesjes te verplaatsen.

 

 

Stans- / persmachine

Tot slot heb ik nog een stans-/persmachine. Dit was mijn laatste aankoop en deze machine gebruikt ik het meeste van allemaal. Waar ik eerst de lasermachine gebruikte voor het uitsnijden van de one piece patronen, gebruik ik nu deze machine. Deze staat niet boven in mijn atelier, maar een verdieping lager. Deze machine weegt namelijk 400 ton!

 

Ik gebruik verschillende mallen. Zo heb ik voor elke one piece een mal, maar ook voor mijn sleutelhangers en accessoires voor de tassen. Deze machine kan heel snel en gemakkelijk patronen uitstansen.

Op de plaat van de machine legt een stuk leer en daar boven op een houten mail. Met een grote arm ga je boven het leer hangen en door vervolgend 2 grote hendels tegelijk in te duwen, wordt het patroon uit het leer gedrukt.

 

 

Door deze machines is het maak proces van de producten erg versneld. Heb jij wel eens een workshop bij mij gevolgd? Of heb je een DIY pakket gemaakt? Misschien herken je dan wel machines of gereedschappen die je gebruikt hebt. Je weet nu precies de functie van elke leermachine en hoe jouw product ontstaan is!

Reactie plaatsen