Kruk leer een vegan optie voor echt leer

Alles over kurk leer oftewel vegan leer

Mijn bedrijf staat bekend om de leren producten. Tegenwoordig is er een grote trend rondom ‘vegan’. Dit is ook voor leer het geval. Er zijn namelijk verschillende soorten alternatieven. Daar ga ik je meer over vertellen!

 

Onduidelijkheid

Er zijn inmiddels al vele soorten vegan leer. Hierdoor is er ook wel wat onduidelijkheid ontstaan. Zo zijn er soorten vegan leer die meer diervriendelijk zijn, maar niet geheel veganistisch. Vegan leer is eigenlijk een ander woord voor synthetisch leer oftewel vervangende materialen voor het leer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan polyurethaan en PVC. Ook wel simpelweg ‘plastic’ genoemd. Ook kan het echt gaan om synthetische stoffen zoals polyester.

 

Uiterlijk

Als je aan kunstleer denkt (wat vegan leer is) denk je waarschijnlijk aan lelijk en nep uitziend leer. Dit is inmiddels niet meer helemaal terecht. Het ziet er bijna net zo mooi uit als echt leer, door bijvoorbeeld een speciale coating die ervoor zorgt dat het lijkt en voelt zoals echt leer. Het materiaal is erg stevig, maar tegelijkertijd ook juist soepel. 
Kurkleer heeft wel een unieke structuur, maar deze is ook weer afhankelijk van het soort kurkleer. Zo is er grove structuur, maar ook heel fijn, waardoor het meer richting een echt leer uiterlijk gaat.

 

Kurkleer

In mijn bedrijf maak ik gebruik van kurkleer als vegan optie. Dit is één van de soorten vegan leer. Dit heb ik bewust gekozen. Kurkleer is namelijk in vele kleuren en printjes verkrijgbaar. Het voelt soepel aan, maar is stevig genoeg. Daarnaast is het ook erg slijtvast, waardoor het lang mee gaat. De andere vegan opties die ik uitgetest heb of deze een goede vervanging zouden zijn, zijn niet door mijn testen heen gekomen. Het meeste vegan leer is namelijk erg kwetsbaar. Wel voor vele producten inzetbaar, maar niet voor bijvoorbeeld de tassen en andere leren producten waar je regelmatig gebruik van maakt en dus wel degelijk slijtvast moeten zijn en niet kwetsbaar.
Het proces van kurkleer is geheel duurzaam en daarom ook milieuvriendelijk. Daarnaast is het materiaal duurzaam en ecologisch verantwoord. Een goed alternatief voor echt leer dus! Er worden namelijk geen chemicaliën of andere agressieve middelen gebruikt. Kurkleer heeft ook nog eens vele voordelen. Zo is het bijvoorbeeld milieuvriendelijk, diervriendelijk, hypoallergeen, elastisch, recyclebaar, scheurvrij, waterafstotend, vuilafstotend en vet afstotend.

 

Onderhouden van kurkleer

Op kurkleer kunnen er vieze vlekjes ontstaan, net als op echt leer. Je tas even een fris schoonmaakbeurtje geven kan natuurlijk nooit kwaad. Dit kun je het beste doen met een vochtige doek. Vervolgens wrijf je met een droge doek de tas zachtjes droog. Chemische reinigingsmiddelen zijn niet zo’n goed idee bij kurk leer!

 

 

Wil je ook een leuke tas maken, maar tegelijkertijd een bewuste keuze maken voor dier en milieu? Dan kan je er dus voor kiezen om je tas te maken van kurkleer. Het is stevig en gaat lang mee. Het heeft vele voordelen en is ook nog eens duurzaam en ecologisch verantwoord. Geen zorgen: ook kurkleer is verkrijgbaar is verschillende soorten printjes. Hierdoor kun je alsnog je eigen fashionable tas maken!


Lieske<3
Door

Lieske<3

op 16 Apr 2023

I LOVE MEAT

Reactie plaatsen