Dustbag Meola Leather

Het onderhouden van jouw leren product

Leer is een product dat eigenlijk veel liefde en onderhoud nodig heeft. Als je dit niet doet, zal het leer minder mooi blijven en kan het bijvoorbeeld verkleuren of beschadigen.

Stel dat je nu je eigen tas hebt gemaakt tijdens een workshop of met een Do It Yourself pakket, je hebt een mooi hondentuigje besteld of een halster voor je paard, dan wil je natuurlijk voorkomen dat dit gaat gebeuren! Ik deel met jullie de belangrijkste tips voor het onderhouden van je leren producten.

 

 

Voor het gebruik van je leren tas

Om je product direct te beschermen raad ik aan het in te spuiten met impregneerspray. Dit doe je vóór je de tas gaat gebruiken. Het woord ‘impregneerspray’ ken je misschien al wel. Dit kun je namelijk ook gebruiken om je schoenen in te spuiten! De spray zorgt ervoor dat je tas water en vuil afstoot, waardoor het leer langer mooi blijft. Water kan namelijk vlekken veroorzaken op het leer en vuil kan ook lelijke vlekken achterlaten. 

 

Vlekken? En nu?

Je hebt je product ingespoten met impregneerspray, maar helaas, toch een vlek. Ik gebruik zelf vaak een W5 doekje. Je moet even goed boenen, maar je tas kan hier wel tegen! Ook water kan dus een vlek achterlaten. Er zijn verschillende manieren en producten om een vlek op het leer te behandelen. Zorg dat je eerst altijd een heel klein stukje test op het leer op een (bijna) niet zichtbare plek. Zo kan je zien hoe het uitpakt. Producten die je bijvoorbeeld kan gebruiken zijn: groene zeep in een sopje, leder reinigingsbenzine, verdunde babyshampoo of ledercleaner van Anky (Clean Leather Spray). Of dus een w5 doekje die doet ook wonderen.

Voor een watervlek kun je verdunde schoonmaakazijn gebruiken, doe dit op een doek en reinig je tas. Belangrijk is dat je géén pure schoonmaakazijn gebruikt! Voor dun leer kun je gewoon een doekje gebruiken, voor dikker leer of een honden/paarden product kan je een borsteltje gebruiken.

 

Leer schoonmaken

Als je leren product heel vies is, kun je het ergste stof en vuil er eerst afhalen met een borsteltje. Denk bijvoorbeeld aan halsters of hondentuigjes. Bij een tas zou ik dit niet zo snel doen. Om het leer schoon te maken kun je een sopje maken met lauwwarm water en groene zeep. Met een doek kun je het leer gemakkelijk schoonmaken. Zorg dat de doek niet te nat is en dus goed uitgeknepen is. Leer heeft een nerf. Ook dit moet je goed schoonmaken. Hierna maak je het leer schoon met een doekje met lauwwarm water. En zorg dat je het leren product niet te nat maakt.

 

Leer behandelen

Het is belangrijk dat je leren product helemaal droog is voordat je het gaat behandelen. Leer kan verkleuren, bijvoorbeeld door warmte van een kachel of de zon. Gelukkig kun je die verkleuringen ook weer herstellen. Dit kun je doen door een leder kleurtint te gebruiken. Dit kan je meerdere keren herhalen, als je het maar goed droog föhnt na elke keer. Tot slot vet je de tas in met ledervet. Ook dit doe je weer met behulp van een doek. Hiermee ‘voedt’ je eigenlijk het leer weer en hij schittert als nieuw!

 

Extra tips voor het onderhouden van je leren product:

-       Spuit de producten regelmatig in met impregneerspray, zodat je product water en vuil afstoot.

-       Probeer het leer zo min mogelijk na te laten worden. Is dat het wel geval, zoals bijvoorbeeld bij de hondentuigjes of halsbanden, laat het leer dan helemaal goed drogen.

-       Neem het leren product 1x per week af met een vochtige katoenen doek om het stofvrij te houden en te reinigen van eventuele anderen huidvetten. Zelf gebruik ik hier dus ook wel w5 doekjes voor.

-       Om soepelheid te behouden en schuurtjes te vermijden kun je het leer af en toe inwrijven met vaseline. Dit moet je alleen nooit op de suède kant van een tas doen, dan krijg je een hele lelijke tas ervoor terug.

-       Bewaar je tas op een koele plek. Door warmte drogen natuurlijke stof- en ledervezels uit, waardoor dus eigenlijk het leer uitdroogt.

-       Leg je product niet in zonlicht. Teveel zonlicht kan namelijk de kleur aantasten, waardoor er vervangingen kunnen ontstaan.

-       Spuit geen haarlak of parfum op het product. Ook dit tast het leer aan.

-       Bij producten van Meola Leather krijg je een katoenen zak, oftewel een ‘dustbag’. Bewaar hier je leren tas in, als je hem niet gebruikt.

 

Leren producten hebben dus liefde en onderhoud nodig om het mooi te houden. Door deze tips kan jij ervoor zorgen dat je product er steeds weer mooi en fris uitziet. Hoe beter het onderhoud, hoe langer je er plezier van hebt! Voor vragen over het onderhouden van leren producten, kun je altijd bij me terecht!

 

Reactie plaatsen