Hoe onderhoud ik mijn leren tas, leren halsband of leren halster?
26 januari 2019 
2 min. leestijd

Hoe onderhoud ik mijn leren tas, leren halsband of leren halster?

Heb jij een leren tas, hondenriem, hoofdstel, halster of andere leren spullen? Weet je niet hoe je dit goed kunt onderhouden, maar wil je dit wel graag weten? Lees dan verder, want ik ga een aantal tips geven hoe jij je leren spullen mooi en netjes kan houden.

Even in het algemeen.. leer is mooi materiaal wat goed onderhouden moet worden om het zo te houden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

5 tips om jouw leren product te reinigen

Het klinkt logisch, maar voordat je leer kunt gaan behandelen moet het eerst gereinigd worden. Dit zijn 5 tips om jouw leren tas, hondenriem, hondenband, hondentuig of leren halster goed schoon te maken.

 • Voordat je leer gaat schoonmaken, test dit uit op een klein stukje leer, de binnenkant of op een plekje wat niet direct zichtbaar is. Elk leer kan anders reageren op een schoonmaak product. Het zou zonde zijn als je mooie tas ineens verkleurd!
 • Heb je een vlek op je leren product? Ik maak het altijd schoon met een W5 doekjes van de Lidl, gewoon goed boenen het leer kan daar best tegen!
 • Er zijn vele producten op de markt om leer te reinigen, hier een greep uit de mogelijkheden:
  • groene zeep (in een sopje)
  • leder reinigingsbenzine (ontvetter)
  • babyshampoo verdunnen
  • ledercleaner van Anky (Clean Leather Spray)
 • Watervlekken op je leren tas? gebruik verdunde schoonmaakazijn (niet puur!), maak een doek vochtig met het mengsel en reinig de tas hiermee
 • Dik leer? gebruik een borsteltje, bij dunner leer is een doek prima.

Het leer schoonmaken

Maak een sopje van lauw water met groene zeep, maak je leren product met een doek schoon. Zorg wel dat je deze doek goed uitknijpt als je het leer gaat schoonmaken. Omdat leer ook een nerf heeft, moet je dit ook goed bijhouden met schoonmaken, hiervoor gebruik je een borsteltje. Maak het leer  nu schoon met een doekje en lauw water.
Is het leer sterk vervuild, zoals bij hondenbanden, riemen of halsters, dan kun je met een borstel eerst het vuil en stof eraf halen. Daarna met een doek schoonmaken.
Een sopje maken kan ook met: vocht inbrengende zeep, glycerine. Je doet het gewoon met een doek af. Maar let op! niet te nat

Leer behandelen

Voordat je leer kunt behandelen moet het eerst goed droog zijn.
Om eventuele verkleuring weer te herstellen kun je een leder kleurtint gebruiken, dit kan je meerdere keren doen maar föhn het wel elke keer droog. Als laatste vet je de tas in met ledervet, dit doe je met een doek. Hiermee conserveer je het leer en ziet je tas er weer uit als nieuw.

7  tips om het leer te onderhouden

 1. Wrijf leer af en toe in met vaseline, zo blijft het leer soepel en scheurtjes zullen minder snel ontstaan (vooral een tip bij halsters, hoofdstellen en honden artikelen)
 2. Zorg dat het leer niet te vaak nat wordt, bij honden producten is dat natuurlijk lastig, zorg dan dat het leer weer de kans krijgt om goed te drogen
 3. Spuit je leren product met regelmaat in met impregneer spray, dat is bij suede erg makkelijk!
 4. Houd leer stofvrij, doe 1 keer per week het leer af met een vochtige katoenen doek, zo verwijder je ook gelijk de huidvetten die na lange termijn het leer aantasten of bewaar je tas in een katoenen dustbag
 5. Veel zonlicht kan de kleur laten vervagen, laat dus je leer niet te lang in de zon liggen
 6. Teveel warmte droogt natuurlijke stof- en ledervezels uit.
 7. Spuit geen haarlak of luchtjes op je leren product

 

Zoals je wel hebt begrepen heeft een leren product zeker onderhoud nodig. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om alleen de hoogst nodige onderhoud tips toe te passen. Heb je een vraag over het onderhoud van een leren tas of ander leer product? Laat het mij weten dan kan ik je advies geven.

 

Liefs Amy

Over de schrijver
Reactie plaatsen