Hoe kom ik aan mijn leer?
09 januari 2020 
3 min. leestijd

Hoe kom ik aan mijn leer?

Wat is er bijzonder aan hoe ik aan mijn leer kom zou je zeggen? Nou dat ga ik jou nu uitleggen, want het leer komt niet zomaar van een leerhandel vandaan. Ook vertel ik je over hoe een inkoop-dagje er voor mij uitziet.

Waarom is dit leer zo speciaal?

Dit leer komt van onder andere de Ecco schoenen fabrieken en wordt niet gebruikt als het een verkeerd kleurbad (in hun ogen) heeft of als er ergens middenin een scheurtje zit. Zij maken hun schoenen natuurlijk machinaal en als er ergens een oneffenheid in zit dan zijn de schoenen niet goed, vandaar dat bij voorbaat het hele stuk leer niet gebruikt wordt.

Omdat ik alles met de hand snij of uitpers maakt het voor mij niet uit als er ergens een scheurtje in het leer zit, ik ga hier namelijk omheen zodat de tassen die ik maak wel gewoon van mooi leer zijn.
Al dit leer, komt bij mijn leerhandel terecht.

Hoe gaat een dagje leer inkopen eraan toe?

Als eerste plan ik dit van tevoren altijd in. De leerhandel zit in Noord-Scharwoude, dat is anderhalf uur heen en anderhalf uurterug. We zijn daar dan een uur of twee/drie, soms ook wel eens langer. Ik neem ook altijd mijn moeder mee en nu ook onze honden Moos en Nola, dus dit vergt ook wat planwerk in verband met haar werk. Mijn moeder neem ik mee, omdat ze een goede kijk heeft op welk leer ik waar voor moet gebruiken en omdat het alleen gewoon niet zo gezellig is.
De honden vinden het ook altijd heel gezellig om mee te gaan. De leerhandel eigenaren, William en Nikki vinden het ook heel leuk als ze mee gaan,net als ik zelf trouwens. Onze viervoeters hebben totaal geen probleem met autorijden. Jullie weten vast wel dat als mijn moeder moet werken ik de honden mee neem naar mijn atelier. Ze zijn dus niet veel alleen en kunnen niet een hele dag alleen thuis blijven. Oke, ik dwaal afโ€ฆ.

Als tweede zorg ik altijd dat ik voor mijzelf een soort lijstje heb van welk leer ik nog heb liggen en wat ik nog moet hebben. Dan kijk ik naar kleuren maar ook naar het soort leer.
Leer dat bestemd is voor de tassen workshops moet niet te slap zijn, omdat je dan een slappe tas krijgt en dat is niet mooi voor de modellen die je in mijn atelier kunt maken. Het leer dat ik gebruik voor mijn honden spullen moet weer niet te stug zijn, maar ook niet heel erg slap. Ik stik de hondenproducten altijd op elkaar, beter gezegd ik stik 2 lagen leer op elkaar, dus te stug is niet prettig voor de hond, maar te slap is niet goed omdat er natuurlijk best wat kracht op kan komen te staan. Soms gaan de discussies die ik en mijn moeder dan hebben over het feit waar ik het leer voor ga gebruiken.

Ook kijk ik naar de kleur waar je rekening mee moet houden. De tassen die gemaakt worden op de workshops hebben 9 van de 10 keer een neutrale kleur. Grijs, taupe, zwart, bruin, blauw dat soort kleuren bedoel ik met neutraal. Ook heb je wel eens een uitschieter van rood of roze, dus die kleuren moet je ook op voorraad hebben. Voor de honden producten zijn er meer uitschieters kwa kleur dan bij de tassen. Ik denk zelf dat het ermee te maken heeft dat je voor honden alleen maar zwart en bruin kunt kopen in riemen, halsbanden en tuigen. Je vind in een dierenwinkel niet gauw een tuigje van leer die uit meerdere kleuren bestaat. Nylon honden spullen zijn er wel in veel meer kleuren, maar in leer vind je dit niet.

Ik kijk dus van tevoren wat ik nog heb liggen aan kleuren en waar ik deze voor kan gebruiken. En dan beslis ik wat ik zeker niet moet vergeten om te kopen. Ook kijk ik of ik nog bepaalde opdrachten moet maken voor klanten waar ik speciaal leer voor moet hebben. Natuurlijk koop ik niet alleen het leer dat ik zeker nodig heb, maar ook altijd extra. Dit zodat ik niet over 2 maanden weer naar Noord-Scharwoude hoef te rijden. Ik kom dus altijd met een overvolle auto terug.

En als laatste is het natuurlijk mega leuk om leer in te kopen. Tenminste dat vind ik en mijn moeder ook, anders gaat ze niet steeds mee, hahaha. Het is namelijk een hele grote loods met een vide erop. Aan de zijkanten staan de stellingen en in het midden allemaal bokken met hele vellen leer eroverheen. Op de vide is dit trouwens hetzelfde. Al het leer is opgerold wat in de stellingen ligt en geloof mij dan past er echt veel in al die stellingen. Het leer ligt een beetje gesorteerd, gesorteerd op wat voor leer het is. Reststukjes of hele stukken, vettig leer, slapper leer, enzovoorts. Ook heb je natuurlijk verschil in soort leer. Het leer dat ik koop is 9 van de 10x runderleer en de rest is kamelen leer. Het verschil zit hem vooral in de grootte en de vorm.

Hoe noem je dit leer?

Duurzaam leer is denk ik het beste om dit te noemen. Mocht jij een betere verwoording hebben dat de lading beter denkt, deel het alsjeblieft

Nu weet je meer over hoe ik aan mijn leer kom en waarom mijn leer anders is dan normaal leer. Ook heb je kunnen lezen hoe een dagje leerhandel er voor mij aan toe gaat. Iets waar ik altijd mega blij van wordt!

Liefs,

Amy

ย 

Over de schrijver
Annemiek
Door

Annemiek

op 09 Jan 2020

wat ontzettend grappig van de expo schoenen. mijn pa heeft een schoenenwinkel gehad en ik ging mee op inkoop ook bij ecco

Amy Schreuder
Door

Amy Schreuder

op 09 Jan 2020

Wat leuk joh, toevallig ook hihi! Koos hij dan ook de stukken leer die hun 'weg gingen gooien'? Ik vind leer inkopen heaven hahahaa. Word ik heel vrolijk van!

kiona
Door

kiona

op 04 Aug 2020

Ooooooh, daar wil ik een keer heen๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ super mooi zeg!

Reactie plaatsen