Do it yourself pakket het leerambacht als hobby

Het leerambacht als hobby, hoe dan?

Mijn atelier staat vol met verschillende leermachines. Deze gebruik ik voor het maken van mijn producten.  Veel van deze machines heb ik omgezet in gereedschappen, voor de Do It Yourself pakketten. Hoe leuk is het dat je je eigen tas helemaal naar wens kan maken?! Vandaag gaan we eens kijken hoe het leerambacht vanuit huis uitgevoerd kan worden!

 

Leerambacht vanuit mijn atelier

Het leerambacht wat ik nu als mijn werk heb, begon als hobby die uit de hand is gelopen. Ik haalde namelijk leren bankstellen op bij mensen die ik op Marktplaats op zocht en maakte daar mijn eerste tassen van. Op een gegeven moment stonden er zelfs 5 oude bankstellen in de tuin. 
De tassen die nu als do it yourself pakket te koop zijn, zijn de one pieces. Zoals de naam eigenlijk al zegt, bestaat deze tas uit één stuk. In het begin sneed ik alles met de hand uit. In de zin van een liniaal langs het leer om de hengsels te snijden en een patroon van hout en daarlangs sneed ik met een stanleymes de tas uit het leer. 

Omdat mijn bedrijf groeide kostte dit teveel tijd, ook omdat ik live en online workshops aan ging bieden. Ik heb toen allerlei machines aangeschaft die dit zouden vergemakkelijken.

Met een persmachine pers ik alle tassen uit het leer. En dan heb ik het alleen over het patroon. De hengsels snijd ik bijvoorbeeld met de riemensnijder uit. Deze snijdt lange rechte stroken uit het leer. Als jij je tas zelf gaat maken of dit nu bij mij in mijn atelier is of thuis met een do it yourself pakket, krijg je deze 2 stukken leer al op maat gesneden. 
Met een spindelmachine maak je ovalen gleuven in de tas, waar je uiteindelijk je hengsel doorheen gaat rijgen. Hiermee maak je ook de holnieten vast in je tas. Deze machine heb ik omgezet in gereedschap, zodat je de tas ook vanuit huis kan maken.


Tijdens zo’n workshop krijg je de mogelijkheid om onder mijn begeleiding (live in mijn atelier of online via Zoom) je eigen leren tas te maken. Je kan zelf het model en de kleur van je tas kiezen. Ook kun je kiezen of je zilveren of bronzen fournituren wilt. 

  

Leerambacht vanuit huis

Eigenlijk is het uitvoeren van het leerambacht helemaal niet zo moeilijk. Alle leren producten die je thuis kunt maken met behulp van mijn do it yourself pakketten maak je zonder naaimachine. Zoals de one pieces kunnen heel goed vanuit huis gemaakt worden. Deze tassen worden namelijk niet alleen zónder naaimachine, maar ook zonder naald en draad in elkaar gezet. Is dat dan wel een stevige tas hoor ik je nu zeggen? Ja dat is het zeker! Hoe leuk is het om door middel van een do it yourself pakket je eigen leren tas vanuit huis te maken?! 


Natuurlijk heb je niet al die machines in de woonkamer staan die ik in mijn atelier heb. Hier heb ik iets op bedacht. Ik heb namelijk verschillende machines omgezet in gereedschappen, waardoor het dus mogelijk is om vanuit huis je eigen leren product te maken. Mocht je dit spannend vinden, snap ik helemaal, dan kun je dit dus live in mijn atelier komen doen of online gaan we dan het product samen maken.

 

Do it yourself pakketten

Het is toch super leuk om je eigen, persoonlijke leren tas te maken. Naast dat het heel leuk is, hangen er nog een paar positieve aspecten aan. Zo gebruik ik bij Meola Leather voornamelijk duurzame materialen. Leer is van nature al een duurzaam product en daarnaast gebruik ik ook ‘afvalleer’. Er is helemaal niks mis met dit leer, maar bijvoorbeeld de Ecco fabriek gooit het leer dat ik koop weg. Dit komt omdat het in hun ogen een verkeerd kleurbad heeft gehad en dat dat kleur leer niet in hun collectie past of er zit ergens een schuur in het leer. Aangezien ik alles met de hand pers kan ik hier omheen snijden.


Ook geeft de creativiteit die boven komt je ontspanning. Je kan er echt even ‘me-time’ van maken. 

Tot slot, is het ook gewoon nog heel gemakkelijk! Ik heb het do it yourself pakket namelijk op zo’n manier samengesteld voor jou dat het gemakkelijk wordt. Het voorgesneden leer, fournituren en alle gereedschappen die je nodig hebt om een leren product te maken zitten in het pakket. Je krijgt een video en e-book bij het pakket zodat jij stap voor stap kunt volgen hoe je het product maakt. Vind je dit spannend? Dan kun je natuurlijk ook een live of online workshop erbij boeken. Het enige dat jij nu nog hoeft te doen is zorgen dat je een hamer en plankje in huis hebt en wachten bij de brievenbus tot je pakket op je deurmat valt.

 

Je kan jouw favoriete tas helemaal zelf samenstellen en customizen. Zelfs met live begeleiding in een online workshop via Zoom. Hierbij gaan wij samen met andere dames de tas stap voor stap in elkaar zetten. Een do it yourself pakket bestaat uit:

-       Een voorgesneden stuk leer, dit is de basis van je tas

-       Eventueel een vachtje voor op de flap, schuurpapier én lijm

-       Hengsel, waarmee je de tas in elkaar gaat rijgen

-       Een flapje dat achter de sluiting komt

-       Ovale pons

-       Holpijp

-       Slagpijp

-       Alle fournituren in brons of zilver

-       Video tutorial of online workshop

-       Uitleg op papier via een e-book

 

Ik heb dus in de tijd dat het leerambacht mijn vak is, deze omgezet als hobby. Dit biedt veel mogelijkheden voor jong en oud. Je kunt workshops volgen of ervoor kiezen het lekker vanuit je eigen huis te doen. Maak er bijvoorbeeld lekker een ontspannen middagje van voor jezelf of met vriendinnen. Hoe dan ook, plezier, succes en een super leuk resultaat gegarandeerd!


Reactie plaatsen