Wat is het verschil tussen een leren halsband en een synthetische?

Weet jij het verschil niet tussen een leren halsband en een synthetische halsband? Hoeveel verschillende soorten leer er zijn en hoe dit gemaakt wordt? Ook vertel ik wat en waarom ik het gebruik. Denk je het al te weten, maar wil je er zeker van zijn ? Lees dan deze blog!

Het verschil

Leer en synthetisch materiaal hebben beide voor en nadelen, door dit te benoemen krijg je een duidelijk overzicht wat het verschil is.

Voordelen synthetisch materiaal

Meestal goedkoper dan echt leer.
Het materiaal is waterafstotend. Diervriendelijk.
Makkelijk in onderhoud
Niet vocht doorlatend

Nadelen synthetisch materiaal

Niet duurzaam
Voelt goedkoop aan en ziet er goedkoop uit
Gevoelig voor slijtage
Houdt warmte vast
Verschuift met een schuifgesp bij bijvoorbeeld een halsband voor de hond (vanwege de gladde structuur)

Voordelen echt leer

Geeft authentiek gevoel
Heeft een betere afwerking dan synthetisch materiaal
Duurzaam
Soepel
Elastisch

Nadelen echt leer

Gevoeliger op scheuren
Kan een sterke geur met zich mee brengen
Kan slapper worden na verloop van tijd
Kan na verloop van de tijd zijn kleur en glans verliezen

Dit betekent natuurlijk niet dat dit altijd zo is. Het heeft ook te maken met hoe goed het leer onderhouden wordt. Door dit zo uit te splisten hoop ik dat het duidelijk wordt wat de verschillen zijn tussen leer en synthetisch materiaal.

Soorten leer

Je zou denken dat leer altijd hetzelfde is, maar hierin heb je ook veel verschillende soorten. Onder andere: runderleder, kamelenleer, splitleer, nappa, kalfsleder ( niet altijd afkomstig van een kalf), nubuck, suède, exotisch en schapenleer. Welke ik gebruik en waarom vertel ik straks.

Hoe wordt het gemaakt?

Echt leer wordt gemaakt van dierenhuid, dit noemen ze ook wel ‘natuurleer’. Omdat het van dierenhuid is zeggen ze ook wel ‘ echt leer wordt niet gemaakt , het is gegroeid’. Voordat het leer gebruikt kan worden, wort het gelooid. Nu zal je vast denken wat is nou looien? Ik zal het even uitleggen. Door het leer te looien worden de eiwitten in de huid onoplosbaar gemaakt. Door de looistoffen blijft de huid flexibel.

Synthetisch materiaal wordt gemaakt op een heel ander soort manier, dat gaat als volgt.. synthetisch materiaal bestaat uit een kunststof die is aangebracht op een drager van textiel, erna wordt op het kunststof een structuur gedrukt.

Welke gebruik ik?

Zelf werk ik alleen met echt leer, ik gebruik het meesr runderleer en soms kamelenleer. Op deze soorten leer, maar ook soorten die ik niet gebruik, worden prints en relief gedrukt. Dit gebeurt tijdens het looi proces.

Waarom gebruik ik nou juist dit leer? Deze leersoorten gebruik ik beide voor het maken van tassen. Binnen de leersoort zit er ook veel verschil in de dikte van het leer. Als je een stevige tas wilt, dan kies je voor leer dat iets dikker is en voor een wat soepelere tas kies je voor soepeler leer, maar het moet wel sterk genoeg zijn om als tas te dienen. Voor de hondenspullen kijk ik weer anders naar het leer, ik stik het leer dat ik hiervoor gebruik zoiezo altijd dubbel. Dit doe ik omdat het leer dan minder veert en het dus minder uitrekt. Erg handig en ook noodzakelijk als je een halsband hebt voor je hond, stel hij rekt heel erg uit, dan past je hond de halsband niet meer. Buiten dit voel ik ook altijd als je het leer dubbel doet (wat de 2 lagen leer nabootst) of het soepel genoeg is, omdat het om het lichaam van de hond zit, maar het moet ook stevig genoeg zijn om een hond aan te kunnen qua kracht.

Nu je dit zo leest, snap jij natuurlijk wel dat ik werk met leer en ook vooral wat voor leer ik dan gebruik en hoe ik het uitzoek en met welk doel ik het uitzoek. Ik krijg altijd een rijk gevoel van een product van leer, heb jij dat ook?

Liefs,

Amy