Hoe wordt leer gewonnen: van koe 🐮 tot tas 👜
19 oktober 2020 
3 min. leestijd

Hoe wordt leer gewonnen: van koe 🐮 tot tas 👜

Dat MEOLA leather leer koopt bij een leerhandel die onder andere hun leer van de Ecco schoenenfabriek vandaan haalt, dat wist je misschien al. We gebruiken de stukken leer die zij niet goed genoeg vinden, maar waar helemaal niets mis mee is! Ecco maakt alle producten machinaal, wat betekent dat als er zelfs maar een klein scheurtje in zit of het leer in hun ogen een verkeerde kleur heeft, ze het leer weggooien. Dit gaat dan naar mijn leerhandel toe. Zo gaan we verspilling tegen en krijgen die kleurrijke stukjes leer nog een mooi leven. Weet je ook al hoe leer gewonnen en gelooid wordt? Dat en nog veel meer vertel ik je vandaag, maar daarvoor moeten we eerst even terug naar het prille begin…

 

Holbewoners met stijl 🔥

Er zijn een heleboel bewijzen gevonden dat men in de oertijd al leer droeg. Op rotsschilderingen zie je mensen dierenhuiden dragen en er zijn zelfs leren schoenen teruggevonden uit het Bronzen Tijdperk! 😲 Onze voorouders kwamen tot de ontdekking dat dierenhuiden sterk en warm zijn. Nadat ze een dier geslacht hadden, gebruikten ze de huid, maar die werd al snel hard wanneer het koud werd of ging net rotten als het te warm was. Ze moesten dus een manier vinden om die huiden veel langer te kunnen gebruiken…

Na verloop van tijd ontdekten ze dat een eerste belangrijke stap het verwijderen van alle vleesresten was. Huiden die in de zon of boven het vuur gedroogd werden, bleken achteraf niet te rotten. Zout haalde het vocht uit de huid. Ze probeerden van alles en nog wat om uiteindelijk tot de vaststelling te komen dat eikenschors een belangrijke rol speelde bij wat wij nu leerlooien noemen. Door de jaren heen werden de technieken steeds meer verfijnd. De oude Egyptenaren en Romeinen gebruikten al dezelfde methodes die wij op de dag van vandaag nog steeds gebruiken! Ook later in de Middeleeuwen werd leer gebruikt voor kleding, zadels, koffers en diende het vaak voor militaire doeleinden. 🐎

 

Lederland

Omdat leer in de eerste plaats nog steeds een bijproduct van de vleesindustrie is, is het niet meer dan logisch dat de landen die het meeste vlees produceren ook het meeste leer produceren. Wereldwijd zijn dit voornamelijk China, India, Argentinië, Brazilië, Korea, Rusland en de Verenigde Staten. Wat dichter bij huis is dat Italië. Daar vind je op elke hoek van de straat wel een winkeltje met producten van plaatselijke ambacht. 🐮🐿🦙🐫🐰🦌

In vroegere tijden werd bijna elke huid gebruikt. Afhankelijk van waar je je bevond in de wereld, droeg je leer dat afkomstig was van kamelen, paarden, herten, alpaca’s, maar ook kleine dieren zoals konijntjes of eekhoorns. Hoewel schapen, geiten en andere dieren nog steeds gebruikt worden, komt het meeste leer dat we vandaag zien van koeien, omdat zij ook het meest gebruikt worden in de vlees- en melkindustrie. 

🐄 Koeienhuid is veel sterker en daardoor ook meer gewild. De gemiddelde huid weegt wel zo’n 30 kg! Doordat het veel steviger is, is het de ideale soort leer voor jassen, meubels en tassen.

🐑 Schapenleer is de tweede populairste ledersoort en zie je meestal met de vacht er nog aan vast. Je kan ze gewoon zo kopen om over je auto zetels te leggen of ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor in slippers.

🐷 Varkensleer is redelijk stug en daarom erg in trek voor spullen die best tegen een stootje moeten kunnen zoals schoenen of sportmateriaal.

🐐 Geitenleer is dunner dan de dikke koeienhuid, waardoor het makkelijker is om mee te werken. Hier worden fijnere schoenen of o.a. tapijtjes van gemaakt.

🐊 Exotisch leer zoals van slangen, krokodillen en alligators zal je hier niet zo snel tegenkomen. Hiervoor moet je in Azië zijn, net zoals je in Afrika voor struisvogelleer moet zijn. Daar staan deze dieren namelijk vaker op het menu, waardoor ze ook hun huiden gebruiken.

Het leer dat wordt gebruikt om thuis een leren tas te maken zijn van koe of kamelen leer. Leuk weetje toch!

 

Leerlooien: een vak apart

Voor het leer bewerkt kan worden, moet de huid eerst voorbereid worden. De verse huid wordt geweekt, onthaard, gebleekt, het vlees wordt eraf gehaald, daarna wordt het leer gelooid. Hierbij wordt er een looistof gebruikt om het natuurlijke collageen in de huid te versterken die het leer flexibel en stabiel maakt. Hierdoor bederft de huid niet meer en wordt hij ook niet hard. Er kunnen verschillende dingen gebruikt worden als looistof, zowel chemische als plantaardige stoffen. Achteraf worden de huiden afgeschuurd en door een wals gehaald. Hierdoor gaan ze mooi glimmen ✨ Wanneer het leer op een chemische manier gelooid wordt, worden er chemicaliën, zuren en zout over het leer gedaan en wordt het leer op die manier gebleekt en gedroogd. Bij plantaardige looiing, worden er tannines en eikenschors gebruikt. Plantaardig looien is een duurder proces, maar zorgt wel voor een hogere kwaliteit leer.

Als het leer gelooid is, wordt het volledig gedroogd. Achteraf wordt het ingedeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van de afwerking en waarvoor het leer kan dienen. Daarna wordt het leer gekleurd, gedroogd en verder afgewerkt voor zijn einddoel. De ruwe randen worden afgesneden en zo komt het leer uiteindelijk bij de modefabrieken terecht. 👛

Bij MEOLA hebben we vaak geschuurd leer, heel stoer leer is dit. In de leerhandel noemen ze dit zelfs Amy leer, omdat ik één van de weinigen ben die dit koopt! Het leer is nog een beetje stug dus als je er een tas van maakt, blijft die mooi in model staan. Vandaar dat ik dit zo’n fijn leer vind. De geschuurde look of juist een print in het leer wordt dus echt bewust zo gemaakt. 

 

Heb jij vandaag iets nieuws geleerd of wist je dit allemaal al? 😄 Deel het met ons in de comments! 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen